Pagina's

zaterdag 9 februari 2013

Woorden

autodate kleinWaar denken jullie aan bij het woord Autodate? Een afspraakje in een auto? Of zou het een mooiere term zijn waar autoprostitutie plaatsvindt? Niets van dit alles. Het is een nieuw woord bij een parkeerbord bij het station van Gouda. Het is een plek waar je een auto kunt ophalen en weer parkeren die je via de NS kan huren.
Nieuwe woorden brengen ook weer de nodige ambtenaren in Frankrijk in beroering. Zo las ik dat ambtenaren in Frankrijk  het woord hashtag (#) niet meer mogen gebruiken. De Franse taalcommissie heeft namelijk bepaald dat deze wereldwijd gebruikte twitterterm voortaan vervangen moet worden door het Franse woord 'mot-dièse', oftewel woord na hekje. De commissie wil met de vertaling van het woord de aanwezigheid van het Frans op het web ontwikkelen en versterken. Zo meldde de commissie eerder al dat een computer voortaan ordinateur genoemd worden worden, een smartphone is een ordiphone en een pop-up is een fenêtre intruse. Maar misschien moeten we er wat minder woorden aan vuil maken.
Vandaag ook nog een bezoek gebracht aan de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ in Booymans Van Beuningen. Het was een van de laatste dagen van deze tentoonstelling. En dat bleek ook wel. Hele drommen Booymansbezoekers kwamen er op af. Dus in de rij en schuifelen langs de doeken. Er was een handige kleine gids. Op die manier keeg je bondig achtergrond over de schilderijen. Sommige doeken stonden in vitrines opgesteld. Daarbij kon je dan ook de achterkant van een doek zien. De achterkant bevat vaak nuttige informatie. Ik kon een leuke fotootje maken van bezoekers die de voorkant bekeken terwijl ik de achterkant aanschouwde. Zonder woorden

1 opmerking:

Marthy zei

Ja, ik had dit bordje ook al gezien, leuk! Tsja, en het zal die Fransen op deze manier niet lukken om hun achterstand die zij al hebben op het wereldwijde web, in te halen, jammer.