Pagina's

zaterdag 14 september 2013

Anders …

… is Korianders. En dat is zo. Korianders is een restaurant in Rhenen waar het beste uit de keukens van Europa en Azië elkaar ontmoeten volgens de tekst op hun website. Dit restaurant stond al een tijdje op mijn lijstje voor een bezoek. Onze verwachtingen waren dan ook hoog gespannen mede door de beschrijving van de website, hun behaalde prijzen en recensies van gasten. Bij binnenkomst krijg je al meteen een goed gevoel door de sfeervolle gebalanceerde inrichting. De voorgerechten werd uitgeserveerd door een van de koks. Aan ons tafeltje Roy de zoon van Wim en Tineke. En in deze rol als kok-ober combineerde hij wat Tineke doet als de chef-kok van Domaine Le Portrait en Wim als de gerant van Domaine le Portrait. Mijn voorgerecht Vitelo & Tonato was verrassend kabeljauwanders kwa uiterlijk en smaak dan ik gewend ben van deze klassieker. Prima van kwaliteit en de totale hoeveelheid zou als entree zelfs iets minder gekund hebben. Mijn hoofgerecht Kabeljauw & Paprika zag er mooi uit. Kabeljauw prima gegaard op de huid en daarbij een puree met stokvis. De prei stukjes waren ook prima gekruid op verschillende manieren. Helaas het kleine stukje tempura van spiering was ranzig. Jammer omdat een ranzige smaak ff blijft hangen. Dus maar even goed spoelen met een heerlijk Chileense biologische wijn. De beschrijving van mijn nagerecht Pavlova & Tropisch fruit riep op voorhand al een Pavlov reactie op. De meringue van het voorgerecht verdween door mijn speeksel in mijn mond als sneeuw voor de zon. De combinatie Entrecote & Stoofvleesentrecote en stoofvlees als hoofdgerecht voor mijn disgenoten Joosje en Natasja was ook anders. De bijgaande garam masala hollandaise saus viel op in positieve zin. Het MRY rund gebruikt voor de entrecote was iets minder mals dan verwacht was.  We waren het erover eens prima restaurant maar de verwachtingen op basis website en recensies naar dat iets extra werden niet helemaal gehaald. Het grote aantal kleine ingrediënten rondom de hoofdcomponent van elk gerecht kwam niet goed over het voetlicht. Verder zou het bij de presentatie van ieder gerecht aardig zijn dat de bediening nog even aangeeft wat men op het bord heeft werkneergelegd. Dat zou helpen om de bedoelde smaak sensaties nog wat te onderbouwen. Maar we zijn misschien ook wel wat verwende lekkerbekken geworden in de loop der tijd.
Anders was ook de tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum die bezocht werd in vorig weekend. Bert Kreuk, een kunstverzamelaar, had de vrije hand van de directie om zijn tentoonstelling te laten zien van grensverleggende conceptuele kunst van jonge werk2kunstenaars ‘Transforming the Known’. Het was een indrukwekkend geheel. Verrassende doeken (zie foto’s), objecten en stijlen van kunst van kunstenaars uit verschillende delen van de wereld. Verder was er een gratis catalogus waarin de werken en gebruikte stijlen beschreven werd. Duidelijk anders dan de tentoonstelling waarin het werk ‘Prosumer (=producent en consument)’ te zien was van David Jablonowski. Sorry om te zeggen als kunst consument maar de getoonde videokunst kwam wat mij betreft nog steeds niet boven het niveau uit van videobeelden op objecten te projecteren. Dat moet toch Korianders kunnen.

Geen opmerkingen: