Pagina's

donderdag 14 november 2013

Coco Channel

Denk je aan Chanel, dan denk je aan klassieke ontwerpen en beroemde klanten. En aan Chanel No. 5 de meest verkochte parfum. Het Haags Joop Chanel2Gemeentemuseum heeft een tentoonstelling aan de legendarische Coco Chanel gewijd. Het is altijd een genot om het Haags Gemeentemuseum te zijn. Ik vond overigens de expositie wat tegenvallen in de presentatievorm. Wel was het aardig om een jasje van Coco Chanel te mogen aantrekken. Weliswaar zat het jasje aan een ketting. Verder kon je dan een foto maken en eventueel uploaden naar een website van het museum. Ik heb de stoute schoenen en het jasje maar aangetrokken voor een foto. Je begrijpt dat het sluiten van het dames jasje Anatomie oud verkleindwat lastig was vanwege de  wespentaille maat.
Verder was er een unieke tentoonstelling over De anatomische les waarbij zeventiende-eeuwse meesters worden getoond in combinatie met werk van internationale moderne en hedendaagse topkunstenaars. Voor het eerst worden alle tien anatomische lessen die in de zeventiende eeuw in Nederland zijn vervaardigd bij elkaar gebracht. Helaas het meeste werk van de hedendaagse topkunstenaars kon me niet echt boeien. Uitzondering was het werk van Francis Bacon en het vrouwenbeeld van Damien Hurst. De Anatomie modernomvangrijke installatie van Folkert de Jong (zie foto links) gebaseerd op het idee van het Theater Anatomicum en speciaal vervaardigd voor deze tentoonstelling was nou ook niet je dat. En dan zeg ik het nog vriendelijk. Geef mij dan maar de ouderwetse anatomische lessen. 
Voorafgaand aan het Haags Gemeentemuseum bezoek nog een lunch gebruikt in restaurant ‘Amber’ van het Haags Fotografie museum. Altijd gezellig en heerlijke lunchgerechten. Daarna een bezoek aan de interessante foto tentoonstelling 'Me-We The Circle of Life’ van Koos Breukel een van de bekendste portretfotografen van Nederland. Hij fotografeert bekende en doodgewone Nederlanders. Jan LenferinkElke foto laat naar mijn idee wel iets van pijn en littekens zien die mensen letterlijk of figuurlijk oplopen tijdens hun leven (zie foto Jan Lenferink). Origineel is ook het idee dat zijn studio in zijn woonkamer nu naar het museum verplaatst is. Je kunt vanaf zijn eigen bank naar een documentaire over zijn stijl van werken kijken. Een aanrader is deze tentoonstelling. Hieronder nog een korte video impressie van het dagje cultuur snuiven. Het bestaat uit een aangepaste trailer van de Coco Chanel expositie (zoek de verschillen, voor de originele klik hier), dan wat opnamen van het fotowerk van Koos Breukel en tot slot een impressie van de Anatomische lessen. 

2 opmerkingen:

Emie zei

Leuk om hier over het Gemeentemuseum te lezen. Ik ga woensdag en ga beslist het jasje van Coco ook even aantrekken!

Joop zei

Geniet van je aanstaande bezoek aan het Gemeente museum Emie!