Pagina's

zondag 20 april 2014

Boterschaapje

De Paasdagen zijn bij uitstek geschikt om met familie of vrienden te genieten van het leven. Afgelopen donderdagavond genoten van de opening van de de muziek studio Zuidervaart in Rotterdam. Deze studio van Jasper docent producing / soundengineer / muziektheorie en zoon van Joosje, is met behulp van de familie en veel vrienden Nelemariegebouwd op een grote zolder ruimte in Crooswijk (Rotterdam). En nu was het zover om de opening te vieren. En het was een heel geslaagd feest.
De vrijdag doorgebracht bij Marjolijn. ‘s Avonds uit eten met Marjolijn, Keba en  Nelemarie in ons favoriete Italiaanse restaurant Il Delicato in Alphen. Het was heerlijk genieten van een driegangen menu met een voortreffelijk Italiaanse wijn erbij. Ook voor Nelemarie was het smullen. Lekker nog wat frietjes dopen in de mmmmmmayonaise aan het eind van het hoofdgerecht.
En nu vandaag op eerste Paasdag genieten van het Paasontbijt met eigen gemaakte boterschaapjes naar een traditie uit Berkenwoude. Eeuwen lang zijn op de boerenhoeven van de Krimpenerwaard, speciaal in Berkenwoude, de zogenaamde boterschaapjes gemaakt. Er werd grasboter voor gebruikt, uit de allereerste melk van de koeien die in het voorjaar weer in de wei losgelaten waren. Het was gebruik geworden om deze lenteboter zo feestelijk mogelijk ter tafel te brengen, en zo modelleerde men tussen Ontbijt twee halve beukenhouten mallen boterschaapjes van ongeveer 100 gram elk. Zulke vormpjes zijn later ook elders toegepast om, vooral in hotels, de ontbijttafel op te sieren, en het gebruik bestaat nog, hoewel er in het hele land nog maar een bedrijfje is waar de mallen in hun oorspronkelijke staat worden gemaakt. Joosje was in het bezit van de originele mallen die in zoutwater in de koelkast worden gelegd. Op die manier kan de schaap botervorm er later makkelijker uitgehaald worden. Ff bijwerken en dan nog wat versieren met peperkorrels (ogen) en blaadjes van een heg  (oren). Klaar voor gebruik tijdens het Paas ontbijt. Op de onderstaande video is het allemaal nog eens te bekijken.

1 opmerking:

Anoniem zei

J.B.net uit je slaap,gaap,gaap,vind je op de ontbijttafel een boterschaap.Net iets voor zo"n smulpaap.Na wat samenraao en samenschraap,warempel een boterschaap,dat is vakvrouwschap,heel leuk!GRoet,Neel.