Pagina's

donderdag 1 oktober 2015

Umami

Naast zoet, zuur, zout en bitter, wordt umami wetenschappelijk erkend als de vijfde basissmaak. Umami komt voort uit het Japans en betekent letterlijk ‘heerlijke smaak’. Dit omdat de meeste ingrediënten die een hoge hoeveelheid umami bevatten veelal als ‘heerlijk’ worden ervaren. Umami-ingrediënten worden veel in Aziatische keukens gebruikt. Denk aan verse soft krab shellzalm, sojasaus, rijstwijn en paddenstoelen. De term is niet overal even bekend. Ik ken de term ook vanuit mijn eigen seafood vakgebied. Op basis van vele lovende recensies hadden we besloten om het restaurant UMAMI in Rotterdam te vereren met een bezoek. Eigenaar van Han Ji, bekend van sterrestaurant HanTing Cuisine in Den Haag, legt volgens de website met zijn innovaties de nadruk op de kwaliteit, gezondheid en het culinaire niveau van de gerechten tegen een betaalbare prijs. En inderdaad het eten was er perfect, de bediening zeer goed en alles tegen een Lamsvlees umamibetaalbare prijs. Het restaurant mag er vanbuiten af niet al te aantrekkelijk uitzien door de wat kille en neonlicht-achtige uitstraling. Maar eenmaal binnen valt het aangename interieur op. We kozen voor het gastronomisch 4 gangen menu. Bij elke gang twee gerechtjes van een mooie grootte. Een op aziatische stijl en de ander met een Franse twist. Verrassend lekkere combinaties. Ook de bijpassende wijnen waren supert. Ik vond de volgende gerechtjes een topper: op de huid gebakken dorade, tempura witvis, bundelzwammen en de krokante softshell krab. Opvallend, vrijwel allemaal seafood producten :). Dus een aanrader dit restaurant dat overigens ook in Den Haag, Eindhoven, Maastricht en Vlaardingen een filiaal heeft.

Geen opmerkingen: